Sosyoloji Bölümü

Bölümümüz Hakkında

Sosyoloji, modern toplumları oluşturan temel unsurların vücut bulmaya başlaması ve buna paralel olarak insanların bir arada nasıl yaşayacaklarını belirleyen dinamiklerin değişmesiyle birlikte bu değişimlere yönelik yürütülen tartışmaların bir uzantısı olarak on dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkan bir sosyal bilim disiplinidir. Düşünsel temelini insan topluluklarının nasıl oluştuğuna ve tarihsel dönüşümlerle birlikte toplulukların kurumsal yapılarındaki değişimin insan üzerindeki etkilerine dair yürütülen tartışmalardan alan sosyoloji, araştırma yöntemlerindeki gelişmelerle birlikte toplumsal süreçleri somut veriler üzerinden açıklayabilen teknik bir disiplin olma niteliğini de bünyesine katmıştır. Sosyolojinin profesyonelleşme ve üniversitelerde kurumsallaşma sürecinin gerçekleştiği yirminci yüzyıl süresince sosyolojinin karakteri bir taraftan toplumsal süreçlerin yönlendirilmesinin bir aracı olmak, öte yandan toplumsal sorunların kaynağı olduğu düşünülen faktörlerin eleştirel değerlendirmesini ortaya koymak üzerinden şekillenmiş, bu gerilim sosyolojinin zengin bir kuramsal ve kavramsal çeşitliliğe sahip bir disiplin olmasını sağlamıştır.

 

Modern toplumların sorunlarına yönelik çözümler üretilmesinde önemli bir araç olmasının yanı sıra sosyolojinin sorunsallaştırdığı konular Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerindeki fikir hareketlerinde yer alan isimlerin de yoğun olarak ilgisini çekmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisinin biçimlenmesinde dönemin sosyolojik düşüncesinin çeşitli ögeleri belirleyici rol oynamıştır. Fikir hayatımızdaki bu konumu, sosyolojinin diğer pek çok ülkeden daha erken tarihlerde ülkemizde kurumsallaşmasına neden olmuştur. Sosyoloji Türkiye’de deneyimlenen sanayileşme ve kentleşme süreçlerini şekillendiren faktörleri anlama ve bu süreçlerin beraberinde getirdiği sorunlara çözüm getirme çabalarının önemli bir unsuru olmuştur. Bilimsel bir disiplin olarak sosyoloji Türkiye’nin modernleşme sürecinin beraberinde getirdiği süreçleri anlamanın bir aracı olmasının yanı sıra, siyasal yapım süreçlerinin şekillenmesine teknik altyapı sağlamıştır. Dahası sosyolojik kuram ve kavramlar bürokratik ve akademik alanların dışında, kamuoyunda Türkiye’nin toplumsal ve siyasal sorunlarına yönelik eleştiri ve tartışmalarda da yerini bulmuş, bu durum disiplinin ülkemizdeki önem ve prestijini artıran bir faktör olmuştur.

 

Bölümümüz, Osmanlı İmparatorluğu’na bir dönem başkentlik yapmış olmasının yanı sıra bir sınır kenti olmasının da beraberinde getirdiği zengin bir tarihsel ve kültürel birikim ve çeşitliliği barındıran Edirne kentinde yer alan Trakya Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2021 yılının Mart ayında faaliyete geçmiştir. Hedefimiz kent ve bölgemizin toplumsal dinamiklerini anlamak ve mevcut sorunlarına çözüm önerileri getirmenin yanı sıra göç, iklim değişikliği ve pandemi gibi küresel nitelikli olguların etkilerini kavrama yönündeki girişimlere katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda lisans öğretimi için öğrenci alımı hususunda akademik hazırlıklar devam etmektedir. 

Bu içerik 06.11.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 7271 kez okundu.